De It’s Only a Movie Top 50 van de jaren 10 – deel 1 (50-41)

Ongelooflijk maar waar: er is alweer bijna een heel decennium voorbij. Een uitgelezen moment om de beste films van de afgelopen 10 jaar op een rijtje te zetten! Wij zijn met de gehele redactie tot een mooie Top 50 gekomen die wij in 5 delen zullen vrijgeven. Vandaag: deel 1 (nummer 50 t/m 41). Veel plezier met de lijst en laat ons vooral weten wat jullie van de lijst en de films vinden!

50 – Warm Bodies (2013)

Het is altijd leuk als iemand iets nieuws bedenkt in een bestaand genre. Voor Warm Bodies had ik nog nooit van een ‘romzomkom’ (romantische zombie komedie) gehoord. De film is vooral gericht op het ‘young adult’ publiek, maar de originele insteek van regisseur Jonathan Levine heeft ook deze doorgewinterde zombieliefhebber kunnen ontroeren.

49 – Scream 4 (2011)

Elf jaar na het teleurstellende Scream 3 zijn schrijver Kevin Williamson en horrormeester Wes Craven weer terug voor het vierde deel in de Scream-serie. Het zou de laatste film worden van Craven, die helaas enkele jaren later overleed aan een hersentumor. Zijn laatste deel uit de Scream serie is werkelijk een topper. Met Scream 4 wist Craven te bewijzen dat de verhalen rond de Ghostface killer je nog altijd kunnen doen laten huiveren.

48 – Your Name (2016)

Wanneer er een komeet boven Aarde verschijnt heeft dat een bijzondere bijwerking op Taki en Mitsuha, Van de een op andere dag verwisselen zij van lichaam. Nadat zij leren hiermee te leven proberen zij met elkander te communiceren en elkaar te leren kennen. Your Name is echt bijzonder mooi. Niet alleen door het verhaal, maar vooral door de goddelijke animatie. Niet voor niets is het de meest succesvolle anime film aller tijden en bracht het wereldwijd meer dan 350 miljoen dollar op.

47 – Logan (2017)

Watchmen deed het tien jaar geleden al, maar tegenwoordig is het met films als Deadpool en series als The Boys helemaal hip om superhelden en een R-rating te combineren. Helden met menselijke tekortkomingen. Logan is losjes gebaseerd op de old man Logan comics en ze krijgen het voor elkaar om een genuanceerd, emotioneel verhaal over wanhoop, ouder worden en dood te vertellen, maar dan in een superheldenfilm.

46 – Ex-Machina (2014)

Het regiedebuut van regisseur Alex Garland geeft stof tot nadenken en dat is een verademing in een tijd van Hollywood blockbusters. De film stelt vragen over de verhouding tussen mens en machine. De spanning en broeierige sfeer tussen de drie hoofdpersonen is haast voelbaar. Je hebt een excentrieke geleerde, een jonge naive softwareprogrameur en een prachtige inteligente robot op een afgelegen locatie. Waar gaat het naar toe in deze scherpe en stijlvolle science fiction thriller?

45 – Cold in July (2014)

Deze Texaanse thriller met uitstekende rollen van Michael C. Hall, Sam Shepard en Don Johnson klinkt op papier niet eens zo bijzonder. Maar de uitvoering doet denken aan het werk van Walter Hill en Paul Schrader en is bloederig, gewelddadig en soms zelfs grappig. Speelt zich af in de jaren 80 en heeft ook een lekkere synth soundtrack.

44 – Upgrade (2018)

Deze film uit de Blumhouse-stal kreeg lang niet zoveel aandacht als de horrorfilms van dezelfde studio. Onterecht, want dit is een heerlijke low budget sci-fi- actiefilm die zo nu en dan ook nog eens behoorlijk bloederig wordt. Er wordt weliswaar links en rechts van andere films geleend maar de makers weten dit tot een film met een eigen smoel te verwerken. Geregisseerd door Leigh Whannell uit de Insidious-films.

43 – Midsommar (2019)

Hereditary (die hoger in de lijst voorkomt) maakte van Ari Aster een regisseur waar we serieus rekening mee moesten gaan houden. In dat opzicht was Midsommar een ‘make it or break it’ film voor Aster. De meningen waren verdeeld na de release. De een vond het een makkelijke kopie van films als The Wicker Man, de ander zag er een meesterwerk in die in de lijn van Hereditary ligt. Bij ons heeft Midsommar in ieder geval deze lijst gehaald, maar het feit dat Hereditary (een stuk) hoger staat is in ieder geval bewijs dat Midsommar bij ons niet in de lijn van Asters eerste film ligt.

42 – John Wick 2 (2017)

John Wick 2 doet wat een vervolg moet doen; alles is groter en bloederiger. Vier dagen na het eerste deel wordt Wick voor een laatste klus ingehuurd. Deze gaat echter niet helemaal als gepland en Wick wordt zelf doelwit. De (vuur)gevechten zijn beter gechoreografeerd en het verhaal uit het eerste deel wordt verder uitgediept. Dit is actie van de bovenste plank!

41 – Insidious (2010)

Eén van de grootste verrassingen van het afgelopen decennium was toch wel Insidious, de film waarmee James Wan definitief zijn naam vestigde. Saw maakte hem bekend, Insidious maakte van Wan een superregisseur die weinig meer fout kon doen. De formule die hij met zijn vierde film (Stygian niet meegerekend) introduceerde bleek een succesformule die nog steeds razend populair is gezien de hele Conjuring Universe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.