Recensie: The Power (Stephen Carpenter/Jeffrey Obrow) – Warrig maar sfeervol

In horrorfilms kan een simpels iets de katalysator zijn voor veel gruwelijkheden. Vaak zie je dat een beetje klooien met een quija bordspel leidt tot geesten die een stel onschuldige tieners gaan terroriseren met alle gevolgen van dien. Maar ook de ontdekking van beeldjes uit oude beschavingen hebben soms eenzelfde gevolg. In The Power uit 1984 gebeuren er ook hele nare dingen wanneer een oud Aztekenbeeldje verschijnt, al is de uitkomst soms ook erg verwarrend..

Plot: De professor van een Universiteit doet onderzoek naar een Aztekenbeeldje dat hij in zijn bezit heeft gekregen. Hij is er van overtuigd dat dit beeldje een bepaalde kracht bezit en dat hij die macht begint te begrijpen en weet te controleren. Niet lang daarna vindt de professor op een mysterieuze wijze de dood. Het beeldje lijkt even verdwenen, maar wordt gevonden door een van de studenten. Die weet nog niet dat de kracht van het beeldje hem ook in bezit zal nemen en het leven van zijn vrienden, als dat van hemzelf, geen goed zal doen.

In 2018 was ik werkzaam als hoofdredacteur bij Horrify, een van de twee horror streamingdiensten in Nederland en België een korte tijd actief waren. Nog voordat wij live gingen kreeg ik de kans om naar MIPCOM, de internationale film- en tv beurs in Cannes, om daar films en series aan te kopen. Daar bleek ik al snel gecharmeerd van de stand van distributeur Multicom die, zo bleek, een behoorlijke bibliotheek hadden met veel jaren 80 films waar ik behoorlijk warm van werd. Zij waren ook erg enthousiast over onze start-up en gaven ons een goede deal voor een aantal films. Hoeveel films ik ongeveer wilde weet ik niet, maar de deal was dat wij meer films van hen konden afnemen dan dat ik in eerste instantie had gehoopt. Zo kwam ook The Power bij mij in het vizier. Ik had de film nog niet eerder gezien, maar de screenshots die ik zag in de catalogus deden mij vermoeden met wel iets leuks te maken te hebben. Dat de film niet op DVD of Blu-ray in Nederland te krijgen was gaf uiteindelijk de doorslag. Ik wilde, naast echte klassiekers, zoveel mogelijk films op ons platform dat bij het overgrote deel van horrorfans in Nederland en België nog niet bekend waren en The Power leek mij daarom een goede keuze. Daarnaast was het een jaren 80 film. Wat kon er mis gaan?

Enkele weken later kregen wij dan uiteindelijk de bestanden van Multicom met daarop de door ons uitgekozen films, maar ook met hoge resolutie posters en foto’s om te gebruiken voor op het platform. Daarbij stuitte ik al gelijk op een mogelijk probleem. Ik bedoel: kijk eens naar de poster. Maakt deze kleurige poster duidelijk dat je met een horrorfilm te maken hebt? Ik vind de poster prachtig hoor, maar ik krijg niet direct het idee dat ik met een horrorfilm te maken heb, eerder met een science fiction-film. Ook om het lettertype van de titel maakte ik mij nu ook een beetje zorgen. Het zou niet misstaan op blikje van een energydrankje. ‘Moesten wij dan zelf misschien niet iets in elkaar gaan zetten?’ dacht ik nog. Daar was eigenlijk geen tijd meer voor. Wij hadden snel nieuwe content nodig op het platform en daarom besloten wij dan maar toch door te gaan met het materiaal dat we toegestuurd hadden kregen.

De film kreeg uiteindelijk een redelijk aantal kijkers. Gelukkig maar, want hoewel het een interessante titel betreft, de film heeft nogal wat problemen. Nu is ‘logica’ niet iets waar veel horrorfilms zich erg druk om maken, maar The Power maakt het wel heel erg bont. Dat heeft misschien niet eens met het verhaal te maken, maar zeker wel met de editing. Er lijken namelijk scenes te missen die het een en ander zou moeten verduidelijken. Zo zien wij dat het beeldje ‘verdwijnt’ van een bepaalde plek, maar in de volgende scene is een personage ineens in New Mexico om het desbetreffende beeldje van iemand te kopen. Hoe dat personage weet dat hij daar moet zijn? Je hebt werkelijk geen idee, en een verdere uitleg komt er ook niet. Het kan niet anders dat er ergens een scene verloren is gegaan en het blijft ook niet bij deze ene keer dat je met vraagtekens blijft zitten.

The Power is soms wat verwarrend en zelfs voor een jaren 80 film wel wat traag. Toch zijn er ook pluspunten te noemen. Zo is de score van Christopher Young heerlijk. Ik kwam er pas achter bij het zoeken naar informatie voor de recensie over de film dat hij de score had gedaan. Dat verbaasde mij echter niets want je hoort overduidelijk segmenten die hij 3 jaar later zou gebruiken voor de score van Hellraiser.

Ook de sfeer van The Power is eigenlijk erg lekker. Het is een jaren 80 film, maar voelt soms ook als een film uit de late jaren 70. Het interieur van bepaalde gebouwen werkt daar ook erg aan mee. Heel veel hout en veel bruintinten. Heerlijk! Het is bijna een ongeschreven regel, maar ook hier lopen er natuurlijk weer tieners rond die overduidelijk geen tieners zijn.

Toch krijgen de kills en de special effects de hoofdprijs. Hoewel de body count van The Power niet hoog is, zeker in vergelijking met de vele slashers die dat jaar uitkwamen, is de manier waarop sommige personages het leven moeten laten innovatief. De special effects zijn schaars, maar zijn wel weer effectief in beeld gebracht.

The Power is een soms verwarrende, maar wel uiterst vermakelijke film die bezetenheid een podium geeft in een tijd dat de slasher het horrorgenre domineerde. The Power zal wellicht altijd een wat obscure film blijven, maar wie graag een jaren 80 horrorfilm op zet zal zich er prima mee vermaken.

Rating
  • 6/10
    The Power - 6/10
6/10

Samenvatting

The Power, een ietwat obscure horrorfilm waarin mensen krachten krijgen en bezeten worden door een beeldje van de Azteken. De uitkomst laat zich voorspellen, al is het ook erg verwarrend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.