De genrefilm vierde hoogtij in de jaren 70 en 80. Voor een relatief klein budget werden specifieke films gemaakt die een miljoenenpubliek trokken. Filmmakers hadden meer de vrije hand in het maken van hun waar en dat zorgde voor veel films die gewoon deden waar ze goed in waren. Maar wat zijn nou de beste jaren geweest voor de genrefilm? In welke jaren werd je overspoeld door genrefilms die ook nu nog op handen worden gedragen? It’s Only a Movie zet de beste jaren voor de genrefilm op een rij.
10 1977
1977 is natuurlijk het jaar waarin een van de meest invloedrijke films aller tijden uitkwam die op een meesterlijke manier avontuur en science-fiction wist te combineren. Star Wars wordt ook nu nog op handen gedragen, wat de zoveelste nieuwe impuls met het nog te komen zevende deel bewijst. 1977 is ook nog het jaar van een van de mooiste horrorfilms ooit, Suspiria, een van Spielbergs beste, Close Encounters of the Third Kind, David Lynch’s Eraserhead en Wes Cravens shocker The Hills Have Eyes. Geen slecht jaar om deze top 10 mee te beginnen.
09 1978
Het slashergenre kende al eerder zijn oorsprong, maar het was pas in 1978 dat de slasher zijn definitieve vorm kreeg met John Carpenters Halloween. Eén van de vroegste horroriconen was geboren met Michael Myers. Ook kreeg het zombiegenre in ’78 een flinke boost met George Romero’s Dawn of the Dead. Dat 1978 wel mee genreplezier te bieden had bewijzen films als Jaws 2, Superman, I Spit on Your Grave, Piranha en Starcrash wel.
08 1968
1968 was een zeer invloedrijk jaar voor zowel het science-fiction genre als het zombiegenre. Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey gaf het ruimtegenre een nieuwe laag en George Romero’s Night of the Living Dead betekende 10 jaar voor Dawn of the Dead het begin van het zombiegenre zoals we dat nu kennen. 1968 was ook het jaar van Planet of the Apes, het occulte Rosemary’s Baby, de psychedelische sci-fi Barbarella en de spaghettiwestern Il Grande Silenzio.
07 1987
Hield je van actie dan was 1987 een fantastisch jaar. Zo werd je op je wenken bediend met de klassiekers RoboCop van Paul Verhoeven, Lethal Weapon en Predator met Arnold Schwarzenegger. Was je fan van Arnie dan was ’87 helemaal een topjaar want ook The Running Man kwam toen uit. En wat te denken van The Lost Boys, Hellraiser, Prince of Darkness en drie van de betere sequels: Evil Dead II, Creepshow 2 en A Nightmare on Elm Street 3?
06 1982
1982 had werkelijk alles. Intelligente sci-fi (Blade Runner) en wat minder intelligente, maar tijdloze sci-fi (E.T. the Extra Terrestrial), een meesterlijke remake (The Thing), spokenhorror (Poltergeist), actie met een boodschap (First Blood) en actie met wat minder te vertellen (Rocky 3), gewaagde komedie (Porky’s), een curieus vervolg (Halloween 3), giallo’s (Tenebre, The New York Ripper) en monsterhorror (Q). En dan heb ik films als Basket Case, Class of 1984, The Dark Crystal en Creepshow buiten beschouwing gelaten.
05 1974
Last House on the Left gaf twee jaar eerder al een ander gezicht aan de horrorfilm, maar het was pas in ’74 dat horror definitief afscheid had genomen van rubberen monsters, bloeddorstige graven en vliegende schotels. The Texas Chain Saw Massacre bracht horror wel érg dichtbij en dat maakt het misschien wel de meest invloedrijke horrorfilm ooit. 1974 was ook het jaar van Death Wish, Emanuelle, Phase IV, John Carpenters debuut Dark Star en nog zo’n invloedrijke horrorfilm; Black Christmas. Voor het horrorgenre een belangrijk jaar dus.
04 1981
1981 bracht misschien wel de twee beste post-apocalyptische films voort met Mad Max 2 en Escape from New York. Niet alleen apocalyptische films waren in trek, de weerwolf was met The Howling en An American Werewolf in London weer helemaal terug. Ook bleek je in 1981 voor weinig geld een hit te kunnen maken, zoals Sam Raimi bewees met Evil Dead. Halloween kreeg drie jaar na het origineel een vervolg, net als Friday the 13th, en het avonturengenre introduceerde een nieuwe held: Indiana Jones (Raiders of the Lost Ark). En dan had je nog films als The Funhouse van Tobe Hooper, Brian De Palma’s Blow Out, Enter the Ninja en The Prowler…
03 1990
1990 was hét jaar van de vervolgfilm. Gremlins 2, Die Hard 2, Predator 2, Troll 2 (ja, ik ben fan), Child’s Play 2, The Exorcist 3, Basket Case 2, allen kwamen ze uit in zo ongeveer het laatste jaar waarin de genrefilm nog van belang was. 1990 was ook het jaar van actieheld Steven Seagal met Hard to Kill en Marked for Death, Martin Scorsese oefende veel invloed uit op het misdaadgenre met Goodfellas, Schwarzenegger maakte een van zijn beste films met Total Recall, Stephen King was hot met It en Misery en Jacob’s Ladder bewees dat horror ook met serieuze thema’s verweven kan worden. Nog het mentioneren waard: Arachnophobia, Edward Scissorhands, Teenage Mutant Ninja Turtles, Darkman, Tremors en Hardware.
02 1980
Een paar van de allerbeste genrefilms werden gemaakt in 1980. Friday the 13th, The Shining, The Empire Strikes Back, City of the Living Dead, Cannibal Holocaust, The Fog en Maniac worden ook vandaag de dag nog gezien als een paar van de beste genrefilms die ooit zijn gemaakt. Misschien wat minder meesterlijk, maar ongetwijfeld genretoppers waren toen ook Dressed to Kill, Flash Gordon, Inferno, Terror Train en Eaten Alive. En dan kwamen er uit Hollywood nog films als The Elephant Man en Raging Bull.
01 1984
En dan, het beste jaar voor de genrefilm. Ik was destijds nog maar 4 jaar, dus erg veel heb ik er niet van meegekregen, maar stuk voor stuk kijk ik veel van de films uit dit jaar nog regelmatig. 1984 was een geweldig jaar voor de genrefilm. Van Hollywood tot Troma, 1984 had ’t allemaal. Een paar titels: Ghostbusters, The Karate Kid, The Neverending Story, The Terminator, A Nightmare on Elm Street, Indiana Jones and the Temple of Doom, Gremlins, Dune, Beverly Hills Cop, Starman, Repo Man, Body Double, Friday the 13th 4, The Toxic Avenger. En laten we niet vergeten dat 1984 ook het jaar was dat Transformers op tv debuteerde. Dit jaar is een droom voor het kind in ons.
Voor mij 1979: Alien, Apocalypse Now, Mad Max, The Warriors, Caligola, Life of Brian, The Amityville Horror, Stalker, The Brood, Nosferatu: Phantom der Nacht, Zombi 2, Phantasm 😉
1979 stond op de nominatielijst maar heeft het net niet gehaald.Los van Alien en Mad Max niet zo’n heel invloedrijk jaar.
Vind ik dan 😉
Ja dat is persoonlijk he 😉
Ik heb net iets te weinig met Slashers…